Thursday, January 27, 2011

Hobi Yang Paling Best....

Aku ni kan kalu xde nk buat apa, mnatang ni la yg aku slalu duk buat...potong2 kertas n buat something yg ala2 3D gini....blaja buat ni pn msa skolah mnengah dlu...ingt lagi time tu, nak ptong kertas pn xtahu....blaja pnye blaja smpai la bleh gak potong kertas mngikut ukuran yg diberi....wah....last2 jadi hobi..makin lama makin berminat buat mnatang2 ni...xpernah nak boring wat benda ni....ingt lagi msa foundation time dlu, wat2 naruto, dragon ball...mcm2 ada...siap bleh wat dlu agi....Lpas2 ni kalu pas posting ingt nak wat benda ni la sbgai keja smpingan....masa skolah mnengah dlu dah buat da...mampu dpt rm300 sbulan kot...msa budak2 rm300 tu dah kira byak dah bos....skrang ni bila dah pandai wat yg ganas2 sket mmpu la nk buat lagi byk pitis...


(Skarang ni aku rajin la plak wat2 burung2 camni...ada pipit, gagak, merak paling susah n paling aku suka...flamingo, layang2, kiwi mcm2 ada....mcm2 aku duk wat msa time praktikal dlu...biasa la lpas balik skolah dok tahun nk wat gapo ptg2 kan...potong2 kertas cmni je la benda yg bleh dibuat nk isi msa lapang...)


(Si Gagak...)

Sebahagian yg sempat diupload....


(Flamingo...)


(Si Merak...Paling susah nk dibuat...ntah pape..brapa lapis kertas la nk wat benda ni...5 jam kot...serik dah...xxmboh buat da...ramai yg nak beli pas aku tnjuk sample ni...tp mlas nk buat..ha...camaner tu? kata nk business sgt...mb xde mood kot msa tu..klu jual ni x tahu la nk jual brapa..ni under not for sale kot...)

Masa skolah menengah dlu aku minat buat pokemon...kenapa ye? sng je..sbb kaler nya...xbyak mana...lagi pn kartun tu xblend kaler mcm katun2 yg len..lagipun masa tu femes dgn pokemon...masa wat hiasan background klas ramai yg mintak yg pokemon...frm tadika kepadalah skolah mnengah..sume pakat nk pokemon...masa tu sekor pokemon aku jual dlm rm3.00 je..murah kan? mmg la msa tu kan..budak2....dpt rm3.00 pn dah suka...pastu g CC main game...xpun g on9 Myspace (masa tu myspace bos....) Lama2 hobi ni makin tenggelam sbb nk stdy utk SPM...study ke msalah nye?


(Si layang2)


(Si Kiwi...)


(Si Penguin...)


(Si Wok2...)


(Tiba2 ada Ais Krim sesat...)

Masa praktikal dlu ada la jugak aku wat...hiasan library...hiasan papan notis...wat langskap pn best gak..smpat la jugak aku wat kat library...upah byk wooo....mujur la yg tukang jaga library bagi upah, kalu x bg, langsung aku x buat..ko gila nk buat benda2 free camni...hahaha....tp set2 SMK Raja Sakti x kesah byak mahal pn...rm100 tu kira biasa je la...sbb dia tahu aku mmg bg kmitmen bab2 hiasan2 ni...ptot jadi Cikgu Seni aku ni rupanya kan...Sape2 yg nk tempah, bleh je....kalu aku rajin aku wat free..kalu aku malas, korang byar rm1000 pn aku mlas nk buat...hahaha....

Kat bawah ni ada sbhagian hasil kerja kat SMK Raja Sakti...best sgt buat sbb minat...


(Papan notis berubah wajah...)


(Aku sendiri pn xsangka dpt siapkan cpat2...tengkiu Pok Jat, Kak Tul, & Yana sbb tlg aku...)


(Ni la langskap yg sptotnya budak UPSI yg kena wat...haram jadah btul sbb x reti, last2 aku yg kena buat...tp xpe je..dpt upah rm100...)


(Bleh la kan..modal cuma rm200....beli yg murah2 sudah...)



(Mcm tadika la plak aku tgk....kelaz burung2..awan2 duk 'terbang' kat atas smbil baca buku...mcm membaca di luar plak...hahaha..ngarut...)


(Actly xbrapa nk siap yg ni sbb library besar sgt....dpt siapkan sparuh je ler..tu pn mujur..tlg bersyukur sket ye..)

Apa2 pn...ENJOY...!

3 comments: