Thursday, February 3, 2011

Bercuti Sambil Beraktiviti...

Cuti sminggu je dekpung...dok tahu nak wat gapo....apo lagi...terus bli tiket bas g Shah Alam...lama dah x g shah alam sambil merayap2 ke hulu ke hilir...Kali ni decide nak g Aquaria...lama doh benor nk g tpi takdok masa nak g..lgipun pitih takdok gok nok g...ni ada teman ni sedap gok tgk2 ikang...lama dah dok tgk ikang...ikang mung...! Kalu dlu2 tringat naik motor jln2 area KL ni...kali ni kali ke 3 baru kot...kali pertama dlu ingt lagi g dgn Sapik (www.evagetix.blogspot.com)...spanjang atas motor duk melalak je nyanyi lagu Mariah Carey...Lady Gaga...Christina Aguilera...semata2 nak g cari wig kat mana2 yg ptot...ho la...kesatria kot...kena ptong rambut...aku ni malas la nk ptong rambut..sayang beb...last2 pusing2 area One Utama xdok gok...last2 givap...akhirnya aku ptong gok rambut...tp tetap mnawan...gittew....jubak...

Kali kedua g dgn Kinah (www.qieynah.blogspot.com)...ingt saje je g KL jln2..last2 siap beli subang...beg duit...touch up2 kat Watsons...hangout smpai ke mlm...kerah jubo2 naik moto...sejuk nok mapuh mlm2 hala ke balik tu....kenangan blake tuhhh....

Ni kali ketiga plak...Best supe natang naik motor g KL...Mcm2 leh snap otw g KL tuh...tringat kenangan lama2 dlu naik KTM je..hahaha..dlm KTM xleh melalak...atas motor ni mcm2 leh buat kan...tp terbatas gittew....Normal la kan ngayat ke KL tp kalu dgn motor ni jarang...sape la nak naik motor g KL...kerah jubo2...tp saje je nak try lagi skali...sedap gok natam...Nasib baik dok ujan..kalu ujan mmg cancel doh...oh Aquaria...sabar ye kedatanganku.....


(Tu dia....jatuh kamera baru tahu...mnangis x berlagu ler....)


(Natam jalan x best langsung...berbonggol2...sakit jubo2 tahik...)



(Kalu naik keta kena byar tol...naik motor kena bayar xpayoh bayo gapo2...haha)


(Natam pe dok ahu awek depan ni duk monggek je dari td..aku ptong dia,dia potong aku...nok g mana dok ahu bawak barang byok2 tu...sibuk je aku ni...)


(Lama xsinggah kat Empire...masa dlu g kosong lagi xdok kedai mana..leni belambak2...nk singgah mcm xberbaloi..sbb biasa2 je...biasa mung..)


(Owohhhh..tepi gok sket...time org nak lalu ni la time tu la dia sibuk nak sapu2 la...langgar baru tahu....)


(Merempit boh....merempit ke??? Debor aku duk snap pic ni..tkot kamera jatuh...galok ngat dek pong...)


(Aku mcm tertarik dgn iklan ni..bakpe dia guna gorilla...? pastu pakai barang kemas ala2 bling2 gitu...bakpe? persoalannya bakpe dok guna org je? bakpe gorilla? )


(Hmm...tgk Avon ni..tringat trus kat arwah ma...ho la...dia slalu duk borong n tlg order brg2 ni...xsmpat nak bawak dia g gedung Avon ni...kalu dok,msati dia heppy...mood sedih utk 2 saat sahaja...)


(Dok soh sedih2 r...dah nak smpai dah bos...)


(Last2 celik x celik dah pn sampai...wah...Brickfield dah jadi ala2 Little India gittew....jln dah tukar...sume benda dah tukar..sooo colourful...bak kata pepatah..'macam Merak la ayah'...)


(Ku lihat kiri ku lihat kanan, sume ada mnatang arca ni...cantik siot...tp bau x hengat...pakat tutup idung je aku kat cni...dok tahu la bau menda...pandai2 la judge...)


(Sepanjang jln banyak gok menda ala2 arca ni...aku tgk poster2 kat bangunan ni, model pmpuan bkn main cantik...model lelaki cam gampang...udoh sepang ko'ong...mana dia kutip x tahu la...)


(Ha...tiba2 dah parking motor....beratap tp agak menakutkan jgak la tmpat nye...main kunci sume takot motor kena kebas...hahaha...)

Masa ni manusia ramai nok mapuh...OTW nak g KLCC ni beriuk2 org duk tolak sana tolak sini..natam pe dok ahu la...nak kata ada Mega Sale, ada ke? nak kata takot terlambat naik train, train skali jln je ke? dok tahu la org2 KL ni mcm sngaja je wat jalan2 laju...jalan laju nok g mana pn aku dok tahu la...konon2 wat bz la kot...bila org tgk ala2 bz, knonnya org ingt dia tu berkerjaya la konon2 nye...aku? rileks je beb...layan je perjalanan smbil2 tgk org2 pelik...tp guna sekali imbas je la...xdok masa nak cuci mata...org2 KL bknnya lawo2 pn...make up tebal se hal..pahtu penuh dgn mat indon & bangla..dok tahu dok Melayu hok mana se...

KLCC pn sama..beriuk2 org...padahal dok beli gapo satu pn...bahagian jantan, wat macho cari awek...bahagian pompuan wat lawo cari jantan..molek doh...hok kapel2 plak, pompuan bkn mainnnn cantik...hok laki2 mcm rumah dok siap...ada sorang tu aku tgk udoh giler balak dia...mcm biskut kena air...kalu ye pn, cari la hok ensem siket...awk tu cantik...xkan la xdok org lain lagi kat dunia ni..alahai...taste2 pelik aku tgk...papo je lah..style gittu hannya budok2 ni...


(Cantik giler deco yg set2 ni wat kat KLCC...Raya Cina dekat doh masa ni beb...hias la comel2...jgn smpai aku wat balik umah nnt..hahaha...)


(Hok ni pun comel....)


(Posing sket....ni kali ke brapa dok tahu la amik pic dpn KLCC...aku tgk ramai giler org duk amik pic...dok abis2 lagi ke org mlawat KLCC ni...kelazzzz...)

Finally aku pn smpai la Aquaria...merstambung org masa ni...aku pn pelik la..drp g Aquaria, baik g Seaworld kat Langkawi kan...lagi best rasanya....tp msti ada benda hok takdok kat Seaworld tp ada kat Aquaria yg dats y org ramai gok dtg cni walaupn tiket nak masuk mahal cam haram....






(Pas bayar tiket, masuk je dah nmpak kandang Pirahna ni...banyak giler...cmaner la dia duk angkut drp Amazon wat mari cni...besar gok ikan ni rupanya...1st time aku tgk live...brangan gok nok bela sekor lpas2 ni...aku g dlm kul 1 ptg, tp feeding time dlm kul 4.30 ptg....sah2 aku sangguh tunggu nak tgk ikan ni mkn cara guane...)


(Ni port 'touch pool'...ala2 kita leh pegang la binatang2 yg ada kat cni...ada tapak sulaiman..ada belangkas...aku ingt dlu blangkas xleh dpegang...rupanya boleh..tp aku dok brani..geliii.....pastu ada gamat....mcm2 la...ala2 kita rasa sndiri camaner...kelaz...)


(Ni port electric eel...bhagian ikan2 letrik...kena sambar, hangus...katanyer...ada 3 ekor bnatang letrik kat cni...belut ni, elephantnose fish dgn electric catfish....nak tau x, belut ni bkn asalnya kategori belut, tp ikan belida ler...24 tahun kena tipu rupanya...)


(Ni la water rat...sejenis tikus...besar nak mampus...kalu aku jmpa dlm utan tobak aku lari lintang pukang...bayang kan bentuk tikus mcm psar kadijah tu...tp dlm saiz besar bantal....guane tu...)


(Ni nama pe ntah...spesis buaya terkecik kat dunia...napok je kecik tp bekeng nak mapuh...ni kira dewasa doh ni tp ala2 kerdil..mmg kalu wat bela ni sedap doh wase...)


(Ada byak cicok gecko kat cni...mcm2 jenis ada....ada gok hok org kata jual mahal tu...tp hok ni jnis pe dok tahu la...aku rasa mcm nk curi je...tp sangkar ketat ngat dok leh bukak...)


(Ni dok sedap mana pn..kumbang je pn..kat umah aku blambak...tp ni jenis hok pelik2 sket la...byk hok aku dok penah tgk...comel giler dorang awet..dok mcm muzium ganu...awet binatang dok reti langsung...pah hancur binatang kena awet oleh tgn yg dok berseni...cewahh...)


(Rama2 Raja Brooke...org kata, bkn aku yg kata..ni rama2 paling lawo kat Malaysia..kdg2 kat dunia...even rama2 peacock pn kalah...nama Brooke tu pn amik nama James Brooke...sbb dia yg mula2 jmpa rama2 ni kalu aku dok silap..wah..hebat nya sejarah...)


(Ni labi2 albino...anak lagi agaknya,...doh la buas....putih mcm gapo....kecik lok tu....nama menda ni ntah...soft shell albino tortoise agaknya....skali pegang trus mapuh sbb lembik ngat....)


(Ni la Tokek Gecko yg dicari2 sgt org2 kita ni...mnatang Pok Ke katanya..besar nak mapuh hok ni...berjuta2 ni...kalu curi mmg sedap ni....jual kaya trus...dok payoh nak study2 doh...tgk la nnt ada msa mmg aku nak curi ala2 video clip Katy Perry - If We Ever Meet Again tu...Kelaz...)


(Ni katak jenis menda ntah...katok ni aku dok geli mana...tp berudu dia aku geli smpai nak tampor sero...besar giler brudu nyer...ada la besar ibu jari..dok penah agi aku tgk anak brudu besar gitu...eeeeiiii yek......) Abis ronda2 level 1, trus g level 2 plak....baru la suasana dlm laut plak...ni nama je Aquaria tp g tgk cicok wat natam pe...tgk katak wat natam pe....baik nama Amphiria kan.....


(Ni la akuarium paling bes...cantik dan besar giler..ikan2 ni duk pusiiiinnng je spanjang msa...ikan menda dok ingt doh nama dia...aku lemah sket bab ikan2 ni...tp cun la akuarium ni....aku dgn bangga nya duk pose je atas tangga tuh....hahaha....kat cni ada Malaysia Flooded Forest dgn Amazon Flooded Forest....jauh beza ikan2 nya....area Amazon pnye ada ikan Arapaima Gigas...besarrrrrrrrrrrrr.....camaner dorang angkit masuk Aquaria ni aku dok tahu la...gerun aku tgk wooo....)


(Then smpai kat area The Coast....ikan2 hok duduk persisiran pantai je...ala2 kat pulau camtu la...comel2 ikan kat cni..ada gok hok berbisa dorang cmpur skali...nasib baik dok g pegang..kalu dok aku la yg salah sbb dorang dah kata jgn pegang nak g pegang jugok..haha...tp yg Bamboo Shark dok bahaya...bleh usik2 dia...haha....)


(Ni ikan pari jenis apa ntah...jinak giler...aku kocak2 air dia duk datang kat tgn..tp aku dok brani mana pegang...tkot kena sengat..ahaha....tp isi nmpak cam sedap je kan....mcm hok dlm video manusia kena sumpah jd bintang pari tu...lebih kurang camni la rupanya....pnipu je tu...)

Then...welcome to the Oceanarium....kat cni fuhhhh.....sejuk mata memandang...mcm2 ikan ada weh....ala2 sea world tp seaworld...tp ni versi klaz sket la...padahal aku dok g lagi seaworld....berbaloi tiket mahal kalu camni rupanya...mcm2 ikan ada...ada Sand Tiger Shark...Giant Blotched Fantail Ray...Siap ada Green Turtle tu beb....banyak gile penyu..Fuhhhh...


(Posing 1...)


(Posing 2...)


(Posing 3...hai cik penyu...)

Then alang2 nasib baik la kan...ada area namanya 'Aquatheatre' yg dorang akan tayangkan feeding time ikan2 ni kat cni...fuh....ikan2 ni mmg lapor giler kot...ikan2 yu lapor....pari pun lapor....sian plak aku tgk....nak tgk x? ada video kat bawah....tgk sapa puah...



Then g pusing smula kat Pirahna...nak tgk feeding time kul 4.30 katanya...jauh la plak nak g pusing nyer...hahaha...



Setelah penat berjalan2 di Aquaria, baru la berbaloi rasanya...best giler kot...seronok bukan kepalang...tu la....dulu xnk g..bila tangki dah brulat baru nak g..tp xpe la..pngalaman yg best...xdpt dilupakan....lpas2 ni nak g lagi kot...kalu dia tmbah binatang lain plok...kalu tgk hok sama puah gok ork? ke guane....Masa nak tubek ada la plak replika gigi jerung...mcm gigi aku jugok sposen...dang gok amik gambar skeping....menandakan aku dah jejak ke cni...pasni wat replika gigi aku plak...hahahaha...


(Tata Aquaria....)


(Sebelum balik...singgah2 dlu beli pape sbgai knangan...ceh...sume pakat main jual benda mahal blaka...tp korek pnye korek ada la jugak benda murah yg nk dibeli...hehe...apa lagi..key chain ler...aku kan pngumpul keychain yg berjaya.....cewah......seronok beruk...)

Nak balik dah? Mana bleh balik agi....hari masih awal...tu baru g satu tempat...blum ronda2 tmpat lain lagi....nak g mana lagi ek...? so alang2 ari x ujan dgn x panas mana sbb maklum la dah ptg kan..so jalan2 la sambil2 tgk manusia....so KLCC nak g mana2 dkat je kalu nak jalan kaki ni...naik LRT wat pe gok..bazir duit je..baik jalan kai,sihat badan,otak pn cerdas...cerdas ke msalahnya....tp sblum g mana2, isi perut dulu bos...jadi mana tmpt yg murah dan agak sedap ye...hmm....food court sudehhh....makan kat RASA je...jimat pn jimat..xde la membazir mana kan....Pas2 makan baru la ada tenaga nak berjalan ke sana ke mari sket kan....jemput2....




(Mcm biasa la...orang ramai mmg x hengat...penuh...msa krismas dlu pn camni gak...ni time raya cina apatah lagi kan...aku pn sibuk je snap pic kat cni...dok tahu mende...hahaha...pape pn deco nya kat blakang tu mmg camni...Pavilion mmg xpenah hmpakan org2 ramai yg dtg...sentiasa dgn deco2 yg cun...)

Then, cam biasa la...dtg je BB ada la pengemis2 paling bergaya ni...kali ni bertiga beb...hmm...nak amik pic, org bagi duit..kalu sorang bg rm1, 100 org dah rm100...aku pn nak kalu gini...nate ngoh....best nye jadi dorang ni kan...tgk la nnt..time aku xde keje aku nk wat part time job la...aku nak kaler warna warni badan aku smbil bogel...pstu bila dah balik bintik2 muka sbb kesan cat air...hahaha...

(Ni nama nya Si Kuning...)


(Ni Si Hijau...)


(Ni si Ultra Unggu...)

Sronok gak skali skala kluar mcm ni..mcm2 leh tgk...mcm2 leh experience....natang pelik ada...natang dok pelik pn ada...lama doh dok jalan2 gini...bkn slalu...smpai mlm pn xpe...then aku mrayap la ke sana ke mari....layan Lot 10 tgk barang2 sket...tp dok beli pn...tgk barang2 Apple dgn produk2 baru...

Pastu layan tester....tp dok byak tester hok jmpa so pusing2 aje...hisap2 rokok sambil tgk2 org pn best gak...
especially kawasan ni la...mcm2 pesen ada...udoh jenis sungguh ler..tringat knangan muda2 dlu masa duk tindik2....masa duk suma kaler2 rambut....le ni zaman tu dah berlalu...tgk org hok baru nak try ni mcm klako je...sbb dah experience menda2 camni...kita ni makin lama makin matang..bkn nya makin macam binatang...tp kalu suka kat binatang xpe..leh jadi animal lover....sedar2 xsedar, perut trasa lapar balik...jadi dlm palotak tringin nak makan pizza....dok kesah la Pizza Hut ke...Domino's Pizza ke...RAmli Pizza ke...janji pizza....so aku pn bertolak la g Mid Valley....tu dia...jauh giler nak g makan pizza....xpe la..skali skala...dok pk pn psal train kul brapa2 bertolak sbb dtg dgn motor kan...so xperlu nak beratur panjang....pastu set time kul brapa nak balik pn...kan...? sedap kan naik motor drp naik train...kelaz....


(Pling!!!... tiba2 smpai Mid Valey plak...dah nk mlm dah msa ni...deco smbut tahun baru cina pn x kurang hebatnya jugok...lawok jugok..abis langlung penuh bumbung...mcm pertandingan la plak...tp tetap lawa...kelazzz..)

Dok jadi makan kat Pizza Hut...Makan kat Domino's sbb lama dah dok rasa Classified Chicken Thin Crust yg sedap nak mampus...remove union pastu add pineapple...fuh...sedap...tp ari tu lupa nak add pineapple...tp tetap sedap gak....ada menu baru tau...apa benda ala2 prawn gitu...tp aku dok caya sikit sbb mesti indah rupa dari rasa...bentuk bukan main lagi sedap...last2 kecik nak mampus...x berbaloi kot....




(Posing sket sblum makan....hahaha....Pasni xleh nak rasa dah Domino's..kat klate xdok lagi..tunggu la 5 tahun lagi ada la kot...moga2...aku pn pah mana doh masa tu...)

Berakhirnya edisi jalan2 ari ni dgn last pit stop kat dataran merdeka yg tgh dihiasa cantik pnyer bos....hilang seri bgunan Sultan Abdul Samad...Skejap kaler unggu...skejap kaler oren...skjap kaler kuning...ni aku dok tahu samada smpena Le Tour De Langkawi or Sambutan Hari Wilayah Perseketuan...


(Gaya yang ala2 dah xtahu nak pose camaner dah...baiklah~)

Pape pn org ttap ramai walaupn dah dekat kul 1 dah..biasa la kan set2 mat rempit duk mlepak kat tepi2 jln dgn xde keje nye..aku xpe...aku ada keje yg berfaedah..yakni mencuci mata...hahaha....mana ado...aku sempat snap pic 2-3 kat cni pastu bateri kong...mmg dah nak balik pn masa ni..saje je lepak2 kejap...alahai..xkan dok leh kot...set2 mu je ke buleh? dlm kul 3 gitu la balik rasanya...dok tahu kul brapa psal jam pakai je kat tgn tp xdok bateri...saje wat lawo..hahaha....Nex time nak ada journey camni lagi yo......till then..BYE3......

1 comment: